Grandfather of surfing: Duke Kahanamoku.

Grandfather of surfing: Duke Kahanamoku.

1. Hawaii is the popular ''home'' of surfing but how did Europeans hear about surfing?

a) Frenchman Jean Barbot's 1712 observations on West Africa surfboard riding
b) Frenchman Louis de Bougainville's 1768 log from Tahiti
c) Joseph Banks' 1769 account of the Endeavour's visit to Tahiti

2. A Pacific Islander known as Tommy Tanna is credited with introducing body surfing to Australia in 1891 at:

Top surfer:  Layne Beachley.

Top surfer: Layne Beachley. Photo: Reuters

a) South Steyne
b) Coolangatta
c) Bondi

3. The first Australian surf life saving club was:

a) Bronte Surf Lifesaving Club in 1903
b) Bondi Surf Bathers' Life Saving Club in 1907
c) North Bondi in 1906

4. During the 2013 election campaign, Tony Abbott gave $500,000 to help North Bondi Surf Life Saving Club members build a $7 million clubhouse. Now the club is offering new four-year associate memberships for:

a) $2000
b) $5000
c) $10,000

5. Hawaiian Duke Kahanamoku took 15-year-old Isabel Letham out to sea in 1915 and made her, in the collective memory, the first Australian woman to ride a surfboard at:

a) North Curl Curl
b) Bronte
c) Freshwater

6. Phyllis O'Donnell won the first Australian women's surfboard riding title at Bondi on November 23, 1963, but her victory was overshadowed by:

a) The return of the Menzies government with a larger majority
b) JFK's assassination
c) Police eviction of Aborigines at Mapoon for a Weipa bauxite mine

7. Olympic swimming champion Murray Rose played Australian surfer ''Swag'' in what 1964 Hollywood production?

a) Gidget Goes Hawaiian
b) How to Stuff a Wild Bikini
c) Ride the Wild Surf

8. Who won the 1970 world surfing championship at Johanna on Victoria's west coast?

a) Midget Farrelly
b) Rolf Arness
c) Nat Young

9. Which one of the founding editors of Tracks magazine (''the surfer's Bible'') went on to co-write the 1978 film Newsfront and produce Rabbit Proof Fence in 2002?

a) John Witzig
b) Alby Falzon
c) David Elfick

10. Herald writer Malcolm Knox's 2011 novel The Life, about a mentally unwell, obese former Australian world surfing champ, is uncannily close to the real life of:

a) Mark Occhilupo
b) Nat Young
c) Michael Peterson

11. Maurice Cole, Mike ''Endless Summer'' Hynson John Peck, Jeff Hakman and Robbie Page were competitive surfers with something in common. They were:

a) Jailed on drug charges
b) Christian surfers
c) Conscientious objectors

12. The former NSW north coast lawyer/surfer who was jailed for six months for refusing to hand over client files to the 1977 Woodward royal commission into drug trafficking was:

a) Terrance John Clark
b) Lester Brien
c) Cleaver Greene

13. After his release from jail the disbarred lawyer/surfer sold his $26,000 Broken Head property to an American actress for $300,000. She was:

a) Shirley MacLaine
b) Linda Kozlowski
c) Mia Farrow

14. Australian surfers Phyllis O'Donnell, Wendy Botha, Pam Burridge, Pauline Menczer, Chelsea Georgeson, Layne Beachley and Stephanie Gilmore:

a) Won women's world surfing titles
b) Were Beyond Blue ambassadors
c) Were awarded honorary degrees by Alan Bond University

15. Self-styled alpha males the Bra Boys named a surf break at nearby Cape Solander:

a) Ours
b) Locals only
c) TOAD (Take Off And Die)

16. Which of these surf breaks are declared surfing reserves?

a) Angourie
b) Crescent Head
c) Cronulla

17. Fins keep surfboards in the wave face but the Thruster, or tri-fin, may have had the greatest effect on surfing dynamics. It was designed by:

a) Mark Richards
b) George Greenough
c) Simon Anderson

18. Who started surf clothing company Billabong in 1973 and saw it reap worldwide sales of $1.7 billion before it crashed this year?

a) Doug Warbrick
b) Gordon Merchant
c) Brian Singer

19. What 1958 film is considered to be the first truly international surf film and is acknowledged as igniting Australian surf culture?

a) Bruce Brown's Endless Summer
b) Cecil B. De Mille's The Ten Commandments
c) Bud Browne's Surf Down Under

20. Which surf movie turned Bali into an Australian hotspot by climaxing with the Uluwatu point surf?

a) Morning of the Earth
b) Drouyn
c) Sea of Joy

Answers: 1. (a), 2. (a), 3. They are all still arguing, 4. (c), 5. (c), 6. (b), 7. (c), 8.  (b), 9. (c), 10. (c), 11. (a), 12. (b), 13. (a), 14. (a), 15. (a), 16. (a, b, c), 17. (c), 18. (b), 19. (c), 20. (a)